Немачки свештеник и његова проповед после другог светског рата о Србима


Проповед коју је одржао бивши немачки дворски свештеник и протестант Фридрих Грисендорф године 1945. у своме селу Евербургу крај Оснабрика, непосредно пред одлазак у пензију, у селу где се тада налазило на хиљаде српских заробљеника.

Ко се освети, тај се не посвети

185691_512468495442719_2017129892_aНаша отаџбина је изгубила рат. Победили су Енглези, Американци, Руси. Можда су имали бољи материјал, више војске, боље војсковође. Но, то је уствари изразито материјална победа. Ту победу су однели они. Међутим, има овде међу нама један народ који је од свих победника извојевао једну много лепшу, другу победу. Победу душе, победу срца, победу поштења, победу мира и Христове љубави према ближњему. Тај народ су Срби.
Ми смо их раније само површно познавали. Али смо такође добро знали шта смо ми чинили у њиховој отаџбини. Убијали смо на стотине Срба, који су бранили земљу; за једног нашег убијеног војника, који је иначе представљао власт окупатора – насилника. Па не само да смо то чинили, већ смо са благонаклоношћу посматрали како тамо на Србе пуцају са свих страна: и Хрвати, и Албанци, и Италијани, и Мађари и Бугари и … Знали смо да се овде међу нама налази 5.000 Срба официра који су некада представљали елиту друштва у својој земљи, а сада личе на живе костуре, малаксали и изнемогли од глади. Знали смо да код Срба живи веровање да „ко се освети – тај се не посвети„, и ми смо се заиста плашили освете тих српских мученика.
Бојали смо се да ће они после капитулације наше земље чинити с нама оно што смо ми њима чинили. Живо смо замишљали ту драму и већ смо у машти гледали нашу децу како плове низ канализацију или их пеку у градској пекари. Замишљали смо убијање наших људи, силовање наших жена, рушење и разарање наших домова. Међутим, како је било?
Кад су покидане логорске жице и када се 5.000 живих српских костура расуло слободно по нашој земљи, они су миловали нашу децу поклањајући им бонбоне, мирно разговарали са нама. Срби су дакле миловали децу оних који су њихову Отаџбину у црно завили. Тек сада разумемо зашто је наш велики песник Гете учио српски језик. Сада тек схватамо зашто Бизмаркова последња реч на самртној постељи беше – Србија!
Та победа је већа и узвишенија од сваке материјалне победе! Такву победу чини ми се, могли су извојевати и задобити само Срби, одгајани у њиховом светском духу и јуначким српским песмама које је наш Гете тако много волео …
Ова победа ће вековима живети у душама Немаца, а тој победи и Србима који су је извојевали, желео сам да посветим ову моју последњу свештеничку проповед
“.

Фридрих Гризендорф је био дворски свештеник, врло образован и широких видика. Својевремено га је немачки цар Виљем I послао Вилсону да прими 14 тачака његовог програма о самоопредељењу народа. Умро је 1958. године.

5 коментара (+додајте свој?)

 1. oblogovan
  јан 17, 2013 @ 22:16:22

  Ovo mi se, zaista, neizmerno sviđa… Nemam reči… Hvala mojim precima što su uvek umeli da me učine ponosnim. Stid me je što moja generacija to uglavnom ne ume…

  Одговори

 2. ivinsvet
  јан 17, 2013 @ 23:40:12

  Стигла сам по препоруци Облогованог и нисам се покајала.
  Хвала за овај текст. Богатија сам и поноснија…

  Одговори

 3. slobo
  јан 18, 2013 @ 11:18:36

  Srbokomunisti su sve ovo bacili pod noge.

  Одговори

 4. Negoslava
  јан 18, 2013 @ 14:40:17

  Ovo širim , i ne pitajući. Hvala. Lek za dušu.

  Одговори

 5. OljaKa
  јан 18, 2013 @ 15:17:21

  Srećna sam što sam imala priliku da saznam, ali i da se uverim, da je podela na dobre i loše ljude, ispravna, jer ova propoved to i potvrđuje.

  Одговори

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: